FESTIVALS ALS 'KICK'-LEVERANCIER

 

 

Waaghalzende Pukkelpopper die tent Boiler Room beklimt op applaus onthaalt

 

 
17/08/2013 - Pukkelpopper klimt op tent Boiler Room

 

HASSELT 17/08/2013 - Op Pukkelpop is zaterdag een festivalganger op het dak van de Boiler Room gekropen. Tijdens het optreden van Friction klom hij via de touwen helemaal naar de top, waarna hij weer probleemloos wist af te dalen. De gevaarlijke stunt werd door heel wat kijklustigen met gejuich onthaald. Niemand van de organisatie of security greep in.

Op Pukkelpop in Kiewit kroop zaterdagavond een amateur-acrobaat tot op de nok van de Boiler Room. Op een luttele minuut werkte de man zich naar de top van de tent. De gapende massa gaf hem van beneden een applaus. Eens weer veilig met beide voetjes op de grond zette de man het op een lopen. Onze reporter zette de achtervolgingsspurt applaus in. “Ik klim wel eens meer”, wou de sportieve jongeman, die anoniem wil blijven, kwijt. Organisator Chokri Mahassine kon er minder mee lachen. “We hadden niet opgemerkt dat er iemand op de Boiler was gekropen. Als we hem hadden kunnen vatten, hadden we overleg gepleegd met
de politie. Want zo iemand brengt zichzelf maar ook anderen in gevaar”, zegt hij.
             (Klik hier voor het artikel van HBVL)

 

 

FESTIVALENQUÊTE VAN STUDIO BRUSSEL

 

De volledige enquête (21/06/2010) vind je op deze pagina van StuBru
Je kan er ook de 'leukste getuigenissen' beluisteren


GROTE FESTIVALENQUETE
Seks, drugs en oordopjes
bron: Het Belang van Limburg - 22/06/2010 - foto Ludo Mariën

38 procent
gebruikt drugs

 

29 procent one-night-stands
gebeurt zonder condoom

 

33 procent vindt
muziek veel te luid

BRUSSEL - Om zijn reputatie als festivalzender kracht bij te zetten, liet Studio Brussel de wensen en behoeften van de Vlaamse festivalgangers onderzoeken. Tussen 27 april en 6 mei 2010 voelde onderzoeksbureau InSites Consulting 2.552 festivalgangers aan de tand. Wij zetten de opmerkelijkste resultaten op een rijtje.

GELD
Vlaamse festivalgangers gemiddeld 235 euro uit, al zijn er grote verschillen tussen de verschillende festivals. De Werchterbezoeker gaf vorig jaar 290 euro uit, terwijl iemand die Boomtown bezocht slechts 38 euro spendeerde. Opvallend is dat zelfs de 'big spenders' tot de helft van hun budget spenderen aan hun ticket en dat 5% gratis binnen geraakte.

HYGIËNE
Exact 365 respondenten (14%) geven toe dat ze zich nooit wassen op een festival. Mar liefst 40% daarvan gebruikt er ook nooit deodorant. Hoewel 63% zich zelden tot nooit zorgen maakt over zijn of haar lijfgeur, zo 45% (52% voor de vrouwen, tegenover 39% van de mannen) vaker een douche willen nemen. In de marge: de festivalganger die zijn toegangsbandje blijft dragen, laat zijn bandje tot 20 maanden oud worden.

VOLUME
Eén festivalganger op drie vindt muziek op festivals vaak veel te luid. Slechts 7% procent vindt dat muziek nog luider mag. Tegelijk geeft 51% toe nooit oordopjes in te doen.

CAMPING
De camping is bij uitstek de meest populaire plek om te overnachten - 84% van de ondervraagden slaapt er, gemiddeld 5,5 uur per nacht - en de festivalgangers brengen er 30% van hun tijd door. Festivalgangers die vooral voor de sfeer komen (6%) brengen zelfs 50% van hun tijd door op de camping.

SEKS
Bijna de helft van de ondervraagden beweert al seks te hebben gehad op een festival. Voor 18% ging het om een onenightstand. Bij de onenightstands deed bijna een op drie het zonder condoom. Zoals bij zowat elk onderzoek over seks, liggen de percentages hoger bij de mannen in vergelijking met de vrouwen.

ETEN
Opmerkelijk: iets minder dan de helft van de festivalgangers (46%) vindt het eten op festivals lekker tot erg lekker. Frieten (40%) zijn veruit het favoriete festivalvoedsel, gevolgd door pizza (16%) en pasta (11%). De gemiddelde festivalganger drinkt vooral bier, gemiddeld 10 pintjes per dag.

DRUGS
Meer dan een op drie festivalgangers durft al eens drugs te gebruiken op een festival, en dan vooral joints. Het druggebruik ligt het hoogst onder mannen, en 19-34 jarigen, en op Les Ardentes, 10 Days Off, Tomorrowland, en Pukkelpop. Suikerrock en Rock Zottegem zijn het meest drugsvrij. De drugs worden wel bijna nooit op het festival zelf aangekocht.

terug naar boven
 

 drugscontrole 'NU-festival':
20 procent festivalgangers met drugs

Festivalganger na overdosis
 GHB naar ziekenhuis
bron: HBVL - 6/09/2011

HEERS - Tijdens het 'NU Festival' is een persoon naar het ziekenhuis gebracht na een overdosis GHB. Bij drugscontroles op de festivalweide vond de politie bij 50 bezoekers drugs. Het ging telkens om gebruikershoeveelheden cocaïne, speed, xtc, crack, mdma, wiet, enzovoort. De politie werd bij deze controles door enkele drugshonden van de federale politie ondersteund. Er werden drie personen bestuurlijk aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden.
Zaterdag was het de tweede editie van die festival. Deze editie lokte ruim 1.000 bezoekers.

 

 

'Tentsletje': Woord van het Jaar 2010
bron: VRT - deredactie.be - 14/12/2010

"Tentsletje" is verkozen tot Woord van het Jaar 2010. Dat heeft Van Dale Uitgevers bekendgemaakt. 'Pedopriester' en 'ontdopen' vervolledigen de Vlaamse top 3.
Van 16 november tot en met 10 december kon er gestemd worden op de 10 genomineerde woorden. Er kon gestemd worden in 5 categorieën (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek).
Tentsletje, een woord uit de categorie jongerentaal, haalde het uiteindelijk met 25% van de stemmen. Het woord verwijst naar 'een meisje dat bijvoorbeeld op een festival met verschillende mannen seksuele betrekkingen heeft in haar tentje'. Het woord werd gelanceerd in een Journaalreportage over de festivalenquête van Studio Brussel.

 

 

 

COMBINATIE VAN SEKS, DRUGS EN ALCOHOL
VERHOOGT RISICO OP GESLACHTSZIEKTEN

 


Aantal soa's bij jongeren na vakantie stijgt
bron: HBVL - 3/09/2011 - Eef Coolen

Jongeren tussen 18 en 24 jaar lopen tijdens de zomervakantie steeds vaker een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op. Het aantal geslachtsziektes dat in september wordt vastgesteld, ligt volgens het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa daardoor hoger dan tijdens andere maanden.

"Vaak schiet de voorbereiding van deze jonge reizigers al tekort. Ze laten zich vaccineren, maar condooms zitten nog niet standaard in de toiletzak. Daardoor draait het op vakantie geregeld uit op onveilige seks", zegt Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa. "Uit onderzoek blijkt ook dat jongeren het met een nieuwe partner niet evident vinden om te praten over condoomgebruik. Zeker niet als ze seks hebben met iemand van een andere cultuur."

Losser
Ook de combinatie van seks, drugs en alcohol verhoogt het risico. "En daarnaast is de sfeer op vakantie losser en uitbundiger. Het laatste wat jongeren doen, is dan stilstaan bij het feit dat ze risico kunnen lopen op een soa."
Nog één van de oorzaken is dat de jeugd steeds meer en verder op reis gaat. "Ook in landen waar soa's bij de lokale bevolking veel voorkomen. Seks met een 'local' verhoogt dan het risico", zegt Cruyssaert.

Testen
In ons land zijn het vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar die met een geslachtsziekte terugkeren van vakantie. 'Soa Aids' in Nederland meldt zelfs een toename van het aantal infecties bij jongeren vanaf 15 jaar. Concrete aantallen zijn er niet.
Sensoa adviseert iedereen die op vakantie onveilig seks had, om zich te laten testen bij de huisarts. "Chlamydia, één van de meest voorkomende soa's, vertoont vaak geen symptomen, en toch kunnen vrouwen er onvruchtbaar van worden. Laten testen is dus de boodschap", besluit Cruyssaert.

Op sensoa.be vind je meer informatie over soa’s en hoe je ze kan bestrijden

 

 

"EEN DIERENTUIN VOOR PREDATOREN..."

 


"... Rond de wei wemelde het van angstige ouders. Mensen die hun kinderen enkele uren daarvoor zonder veel bezorgdheid naar het grootste zuip-, neuk- en drugsfest van België hadden laten gaan. Een dierentuin voor predatoren, een witwasfestival voor immoraliteit. Ook hier moeten de organisatoren zich dringend over bezinnen. Muziek moet geen orgie zijn, maar een feest. Pret kan zonder slikken..."
durfde Peter Dupont in no-nonsense bewoordingen op 20/08/2011 te stellen in een column 'Bezinning na PP11' na de ramp met 5 doden, op de eerste dag van Pukkelpop 2011.
 

Ronald Janssen zocht
slachtoffer op Pukkelpop
bron: Het Nieuwsblad - 19/02/2010

HASSELT - Op Pukkelpop in 2002 heeft Ronald Janssen geprobeerd een festivalgangster aan te randen. Met een mes trok hij een woning binnen waar ze tijdens het festival verbleef. 'We stonden met verschillende mensen in de woonkamer, we konden hem wegjagen.'
Het onderzoek naar de leraar uit Loksbergen gaat onverminderd voort. Naast de dubbele moord op Kevin Paulus en Shana Appeltans, de moord op Annick Van Uytsel en vijf verkrachtingen heeft hij nu ook bekend dat hij zeven jaar geleden in augustus een vrouw probeerde aan te randen. Dat werd bevestigd door verschillende betrokkenen. Net als bij de vijf verkrachtingen die hij opbiechtte, ging Janssen ook nu spontaan over tot betekenissen.

De feiten speelden zich af in een woning in de Vijverstraat in het Limburgse Kiewit (Hasselt). Na een avondje Pukkelpop trok een festivalgangster naar het huis waar ze verbleef. Gewapend met een mes volgde Janssen haar en drong de woning binnen. Maar hij had er uiteraard niet op gerekend dat er zich nog andere mensen in de woonkamer bevonden.

'Opeens stond er een vreemde man in onze living', zegt K. D., een van de aanwezigen. 'Dat was schrikken. Gelukkig was ik omringd door enkele vrienden en konden we hem snel wegjagen. Meer wil ik daar echt niet over kwijt.'

Altijd met mes
Ook B.M., betrokken maar op het moment van de feiten niet aanwezig, bevestigt het inbraakverhaal. 'Hij brak binnen in de woning en probeerde iemand te betasten. Maar aangezien er heel wat volk was, schrok hij en verdween zeer snel. Hij had nauwelijks tijd om iets te ondernemen. Van een echte aanranding was volgens mij dan ook geen sprake.'

Zelf hadden de aanwezigen de link met de moordenaar uit Loksbergen nog niet gelegd. 'Wij lezen ook de kranten en bevestigen het verhaal, maar verder willen we daar niets over kwijt', klinkt het. 'We kunnen die hele heisa missen.'

Iets wat terugkeert in Janssens handelwijze is het gebruik van een mes. In mei 2006 stak hij - ook al in Hasselt - een 20-jarige studente grafische vormgeving neer met een aardappelmes. Zij kreeg zeven steken, waarvan één op enkele millimeters van haar halsslagader. Doordat ze deed alsof ze flauwviel, verkrachtte Janssen haar uiteindelijk niet. (Pieter Huybrechts en Ralf Eicker)

 

Ronald Janssen verkrachtte vrouwen tijdens Bluesfestival
bron: HBVL - 26/02/2010

In de zomer van 2006 heeft Ronald Janssen twee vrouwen verkracht op het Bluesfestival van Peer. Inmiddels bekende hij ook dat hij in 2001 een Nederlandse vrouw verkrachtte tijdens het Boerenrockfestival in Kortenaken. Waarmee bevestigd wordt dat hij heel wat slachtoffers heeft gemaakt tijdens muziekfestivals.

In de nacht van 15 op 16 juli 2006 observeerde hij vrouwen op het Bluesfestival in Peer. Hij volgde diegenen die alleen in een tentje sliepen en wachtte tot zij in slaap gevallen waren. Dan verkrachtte hij hen in de tent, onder bedreiging van een mes.

Opmerkelijk is dat de slachtoffers respectievelijk 31 en 41 jaar oud waren. Die leeftijden passen niet in zijn dadersprofiel dat tot nu toe bekend was.

Zijn andere slachtoffers waren veel jonger. De vermoorde Shana Appeltans was 17, Annick Van Uytsel 18. Ook de slachtoffers van de tot nu toe bekende verkrachtingen waren jonge vrouwen, meestal studentes. Ronald Janssen had het dus ook gemunt op oudere vrouwen.

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

'NOISEJUNK'

 


Verslaafd aan volume
DESALNIETTEMIN...
bron: De Standaard - 26/01/2011 - Michiel Hendryckx

Vandaag komen in de Ancienne Belgique een hele rist organisatoren van popconcerten samen om zich te beraden over het voorstel van Joke Schauvliege (CD&V), de minister van Cultuur. Die wil dat er in de concertzalen en op de festivals minder lawaai wordt gemaakt. 100 dB(A) zou het maximum moeten zijn, vindt ze.

Véééél te stil, roepen de betrokkenen. En ze hebben een punt. Als ik een fluisterconcert wil horen, ga ik wel luisteren naar een of andere virtuoze violist of zo. En zorg ik dat ik tijdens zijn concert geen kabaal maak door te niezen. Of erger nog: te snurken.

Ik geef het zonder schroom toe: ik ben verslaafd aan volume. Ik ben een noisejunk. Ik vind het lekker als de bastonen mijn ingewanden tegen mijn ruggengraat plakken, als mijn ribben aanvoelen als elastieken, als mijn neusvleugels meetrillen op de maat van de muziek en als mijn haar omhoog gaat staan van de wind die uit de boksen komt. ‘If it's too loud, you're too old' staat er op een van mijn T-shirts. De dag dat ik Joke Schauvliege ontmoet, zal ik hem aantrekken. This one's for you, Joke!

En toch heeft ook zij een punt. De muziek staat op concerten en fuiven te luid. Niet alles wat lekker voelt, moet je ook toestaan. De Vlaamse rockscene is een slagveld. Van Bart Peeters tot Stijn Meuris: allemaal hebben ze hun oren aan diggelen gespeeld. Luid, luider, kapot.

Oordopjes inpluggen is het advies, maar is dat niet lachwekkend? Op het podium staan mensen met oordopjes en in de zaal staan mensen met oordopjes. Duh! Het zou een scène uit een komische film kunnen zijn, maar het is de dagelijkse praktijk. Draai dan toch het volume naar beneden, zou je denken, want naar een concert luisteren met oordopjes in, is als naar een schilderij kijken met een zonnebril op.

Als het stiller staat, zullen de mensen niet meer komen, vrezen de organisatoren. Maar dat is een redenering die doet denken aan die van cafébazen die het rookverbod vrezen. Het is verslaving versus volksgezondheid. Bescherm ons dus tegen onszelf, Joke. Haal de decibels naar beneden. Liever de korte pijn nu, dan levenslang een fluittoon in onze oren.

terug naar boven

 

FESTIVALS ALS ZUIPFESTIJN

 

 

PUKKELPOP ALS ROESPOP

Festival mag geen drankfestijn worden
bron: Het Nieuwsblad - 13/08/2008

'Laat Pukkelpop een muziek- en geen zuipfestival zijn', waarschuwt Marcel Vanhex van het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen Limburg. 'Naast de organisatie en de stad Hasselt moeten ook winkeliers in de buurt hun verantwoordelijkheid nemen.'

Voor veel adolescenten en pubers horen bij goede muziek ook liters alcohol. Pukkelpop als Roespop. De strenge controle aan de ingang en de dure bierprijzen op de wei zorgen er wel voor dat het alcoholverbruik van de Pukkelpoppers naar Europese normen binnen de perken blijft. Toch op het festival zelf, hoewel op internetfora al volop plannen gesmeed worden om wijn en andere alcoholische dranken naar binnen te smokkelen.

Wat er op de camping plaatsvindt, is andere koek. 'Atten', zo veel mogelijk bier in zo weinig mogelijk tijd naar binnen werken, is een gevaarlijke nieuwe trend. De particulieren en winkeliers in de buurt doen deze week dan ook gouden zaken, zoveel is zeker.

Marcel Vanhex, directeur van het Centrum voor alcohol- en andere drugsproblemen (CAD) Limburg, is ongerust over het stijgende alcoholgebruik onder jongeren. Ook op festivals. 'De problematiek is ons niet onbekend, zowel op grote als kleine festivals. Het is niet slecht dat de prijs van het bier zo hoog ligt op de festivalweide in Kiewit, tenminste als de alcoholsmokkel er aan de ingang wordt gestopt. Feit is ook dat sommige jongeren zich voor ze binnengaan, al wat 'indrinken' om daarna voor de podia de kroon op het werk te zetten.'

Vanhex roept de organisatoren, de stad en de winkeliers in de buurt op om de vinger stevig op de knip te houden. 'Ze moeten goed samenwerken. Probleem is dat de wetgeving ons op dit vlak in de steek laat. Om gedistilleerde dranken te kopen, moet je 16zijn. Voor bier geldt dat niet. Ik pleit ervoor om drankautomaten in de buurt van festivals te verwijderen. De stad Hasselt moet bovendien de winkeliers sensibiliseren. De problematiek moet aan de bron aangepakt worden.'

Vanhex beseft dat het weliswaar een kleine groep jongeren is die zich ermee bezighoudt. 'Maar hun aantal groeit. Jammer genoeg zijn we zelf niet aanwezig op Pukkelpop. We hebben de middelen niet om te communiceren met zo een groot publiek.' (pdp)

info: CAD Limburg vzw - Salvatorstraat 25 3500 Hasselt - 011/27 42 98

terug naar boven

 

COMAZUIPEN

 


Jongeren meest kwetsbaar voor
hersenbeschadiging door alcoholmisbruik

bron:  Zembla.vara.nl - 25/11/2007

Niet alleen in het weekend of tijdens festivals, maar ook door de week worden jongeren en tieners met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De meesten van hen zijn in coma geraakt. Dit is het gevolg van een toenemend alcoholgebruik onder jongeren die op steeds jongere leeftijd beginnen met drinken en ook steeds meer drinken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

(het bekijken van deze reportage vereist de gratis installatie
van de player Silverlight van Microsoft)

 

In de aflevering ‘Comazuipen’ van ZEMBLA is onder meer het verhaal te zien van de 13-jarige Jimmy die op een dinsdagmiddag in coma raakte nadat hij één liter Safarilikeur had gedronken. Kinderarts Van der Lely: ‘Het is wachten op de eerste jongere die zich dooddrinkt.’

alcoholpolikliniek
ZEMBLA filmde op de speciale alcoholpoli voor kinderen die begin dit jaar door dr. Van der Lely en psycholoog M. de Visser werd opgericht in het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis. De alcoholpatiëntjes worden daar medisch onderzocht en er volgen gesprekken met ouders en het kind.

In deze ZEMBLA-aflevering ook aandacht voor de 14-jarige Suzanne die in coma raakte nadat ze, samen met haar vriendinnen, een fles perenlikeur, wat whisky en bier had gedronken. Zij vertelt dat ze sinds het incident leerproblemen heeft. Haar ouders zijn weliswaar geschrokken, maar vinden het nog steeds normaal dat kinderen op die leeftijd thuis af en toe meedrinken.

hersenen
Onderzoekers waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van alcohol voor de ontwikkeling van de hersenen. In Amerika lopen de wetenschappers voorop met hun onderzoeken naar het effect van alcohol op het jonge brein.

Met behulp van MRI-scans laat de Amerikaanse neuroloog Scott Swartzwelder zien dat de hersenen van kinderen al na één keer ‘binge-drinking’ (in korte tijd vijf of zes glazen alcohol drinken) blijvende schade oplopen. ‘Kinderen worden dommer en kunnen zich emotioneel niet goed kunnen uiten,’ aldus Swartzwelder.
(Research: Manon Blaas; regie: Bernard Krikke; eindredactie: Kees Driehuis)

Zie ook
> reportage Nova 18/04/2006 - Wekelijkse opname tientallen kinderen met alcoholvergiftiging

> reportage Zembla 6/07/2006 - Bierboys en breezerbabes

terug naar boven

 

 

 

 


counter hit make