FESTIVALS ZIJN ECOLOGISCHE RAMP

 

Tonnen afval en
1 op 4 laat tent gewoon achter...

Festivals zijn ecologische ramp en aanslag op ons milieu


18/08/2013 - VRT-journaal -
1 op 4 festivalgangers laat tent gewoon achter

Is slogan Pukkelpop:
 'Eco? Logisch! Pukkelpop
plays it green
'
slechts lachertje voor de schone schijn...

zie ook: Festivals zijn aanslag op ons milieu

 

 

Festivals: een aanslag op ons milieu

Pukkelpop camping: de afvalberg
bron: Het Belang van Limburg - 24/08/2009 - Hasselt Lokaal - foto's folterpop.be
 

Als de rook en de muziek om ons hoofd is verdwenen, volgt meestal de kater. Het is niet anders voor de kampeerders van Pukkelpop. Met 45.000 verbleven ze op de hoofdcamping, net tegenover de festivalweide. Nu ze vertrokken zijn, krijgen we te zien wat ze achtergelaten hebben.


klik voor groter

De verlaten camping lijkt op een fall out. Een hallucinant zicht op een enorme vlakte die bezaaid is met afval. Afval in alle soorten en vormen. De kampeerders hebben het land omgetoverd tot een vuilnisbelt. Een tiental kuismachines schrapen, borstelen en zuigen alles bijeen wat is blijven staan en liggen. Van complete tenten - inboedel inclusief - tot hele kratten bier en frisdrank - maar vooral plastic. In alle vormen.

Verantwoordelijke Pascal Musterman houdt een oogje op de werken: “We hebben 8 containers recycleerbaar afval verzameld door de kampeerders en het eco-team. Met dat team spendeerden wij 6.000 werkuren extra om het afval tussen de tenten te verzamelen. De kampeerders werden gemotiveerd om het afval gescheiden te deponeren in de containers. We doen het dit jaar nog beter dan vorig jaar.”

 

Het ergste is dat alles wat vandaag de verbrandings-ovens ingaat, morgen opnieuw geproduceerd moet worden...
Alweer ten koste van
onze leefomgeving.

Ondertussen schrapen de tractoren nog eens 15 containers ongesorteerd afval bijeen. Dat is de ophaling voor 1 camping, zonder de cateringtent. Er wachten nog meer campings om opgeruimd te worden. En dan moeten ze nog beginnen aan de festivalweide. De berg ongesorteerd afval moet gigantisch zijn. Al die containers gaan integraal als restafval naar verbrandingsovens van Remo.

Niemand kan er omheen: festivals zijn een aanslag op ons milieu. De vervuiling gaat niet alleen over de tientallen containers - al dan niet gesorteerd - afval maar ook over de geluids en lichtvervuiling, het enorme elektriciteitsverbruik en duizenden auto’s die festivalgangers aanbrengen en ophalen. Het ergste is dat alles wat vandaag de verbrandingsovens ingaat, morgen opnieuw moet geproduceerd worden. Alweer ten koste van onze leefomgeving.

Het financieel en organisatorisch succes van Pukkelpop wordt in harde valuta verzilverd door de festivalganger. Ecologisch blijft het echter een ramp. Chokri heeft nog véél ecologisch studiewerk voor de boeg. Een paar kippen op de voorpagina van de krant gaan daar niets aan veranderen. De enkele fietsen die op het terrein rondreden ook niet. Ze betekenen niets vergeleken met de meute quads en scooters die vrolijk rondcrossten.

Chretien Paesen

terug naar boven

 


Verdwijnt met roes en beats elk
 normbesef en goede opvoeding?
camping Pukkelpop - foto's folterpop.be

De immense rotzooi na 3 dagen Pukkelpop geeft een troosteloze en choquerende aanblik. De materiële vernielingen en nodeloze verkwisting van gebruiksvoorwerpen zal bij elke 'goede huisvader' afkeer uitlokken. Massa's plastic afval en campingmateriaal zoals ontelbare grondzeilen, tentjes, (lucht)matrassen, tuinstoelen, ligzetels, partytenten, al dan niet vernield of in ongeschonden staat achtergelaten. Het lijkt er sterk op dat met de roes en beats elk normbesef en goede opvoeding verdwijnt en er slechts één motto werd gehanteerd: 'Ikke, hier en nu'. Ook een grenzeloos en schaamteloos disrespect voor goederen en milieu maken van festivals een ecologische ramp...

 


 

Festivalgangers verdub-belen iedere dag hun ecologische voetafdruk
bron: www.koken.blog.nl

Popfestivals maken een aanslag op het milieu. Rock Werchter berekende de ecologische voetafdruk en iedere dag op een festival betekent bijna een verdubbeling van ieders persoonlijke voetafdruk, die normaal gesproken 140 m2 is...


 


 


 


 

Een aanblik van de materiële vernielingen en nodeloze verspillingen van gebruiks-voorwerpen zal bij elke 'goede huisvader' afkeer uitlokken


 


 


 

 


 


 

 

350.000 kg afval achtergelaten, enkel op
 camping Werchter

bron: De Morgen - 7/07/2010

De opruimdiensten hebben na Rock Werchter maar liefst 350 ton afval opgehaald. En dan gaat het nog maar over de oppervlakte naast de festivalweide alleen. Dat meldt Clint.be.

De grootste vervuilers waren dus de kampeerders. Twee ton glas, drie ton drankbekers en 9 ton PMD was de negatieve balans die de campinguitbaters konden opmaken. Zij spreken dan ook van een ramp. "We hadden veel rommel verwacht, maar dit konden we niet vermoeden", zijn Johan Carlier en Chris Wouters teleurgesteld. "De festivalgangers kregen zakken om hun afval in te gooien. Maar van de 4.000 zakken die we aan de man brachten, kregen we er amper tien terug. Nochtans kregen ze in ruil voor zo'n zak een drankbonnetje."

De schoonmaakploeg zou nog dagen werk hebben om het 'slagveld van Werchter' op te ruimen. "Zelfs met grijpkraan en borstelmachine duurt het opkuisen nog een hele tijd", zuchten de twee onfortuinlijke uitbaters. (ypu) 


 


 

Ook een grenzeloos en schaamteloos disrespect voor goederen en milieu maken van festivals een ecologische ramp


 

Het publieksvervoer van en naar het festival levert, vergeleken met alles wat er bij een festival komt kijken, de grootste bijdrage aan de CO2-uitstoot: 43 %

bron: Julie’s Bicycle

 

 

   
   

terug naar boven

 

YouTube...

 

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

 

 

 


counter hit make